Zdravlje kose

SAVJETA ZA ZDRAVU I LIJEPU KOSU

 

  1. Istinski zdrava kosa dolazi iznutra, što znači da najprije morate povesti računa o tome šta jedete. Preispitajte sebe i svoj jelovnik. Najbolji izvor minerala i vitamina su losos, orašasti plodovi, mlijeko, životinjsko meso, jaja, voće i povrće bogato vitaminom C, hrana od cijelog zrna žitarica, kamenice, zeleno povrće i mahunarke. Bitno je i da se u organizam unose dovoljen količine tečnosti, pri čemu trreba izbjegavati pretjeran unos kofeina, alkohola i gaziranih napitaka. Uz pravilnu prehranu  zajamčen je  rast zdrave, jake i sjajne kose.
  2. Istraživanja su pokazala da kosu uvijek treba temeljito isprati, za što je potrebno najmanje 4 minute. Ovo pogotovo vrijedi za „agresivne“ šampone  koji mogu oštetiti vlasišta. Stručnjaci preporučuju da kod zadnjeg ispiranja koristite hladnu vodu, jer će  to doprinijeti poboljšanju sjaja vaše kose.
  3. Obavezno upotrebljavajte balzam. Balzam birajte prema tipu kose. Isto tako imajte na umu da skup balzam ne mora biti kvalitetan i učinkovit.Blazam će pomoći da se obnove oštećeni vrhovi, a mogu kosi vratiti vlažnost i sjaj.
  4. Pronađite prave proizvode za oblikovanje frizure. Obično vrijedi pravilo da ne bi trebalo koristiti više od dva proizvoda istovremeno. Pretjerano korištenje preparaka za njegu kose, može joj naštetiti i dovesti do pojave peruti. Što češće mijenjate frizuru češće ćete morati da mijenjate i proizvode za njegu kose.
  5. Električni uređaji za oblikovanje kose vode ka njenom isušivanju. Stoga je obavezna upotreba proizvoda koji štite od topline. Bilo da je u pitanju sprej ili krema nanijeta na vlažnu kosu, spriječit će isušivanje. Fen uvijek držite podalje od glave, a s peglom za kosu nikad nemojte dva puta prelaziti po istom dijelu suhe kose.
  6. S vremena na vrijeme kupite šampon za detoksikaciju. Takvi šamponi obično su izrađeni od prirodnih preparata i temeljito čiste vlasište i otklanjaju ostake proizvoda za oblikovanje kose.
  7. Zaštite svoju kosu u svim situacijama. Sunce, vjetar, so, pijesak centralno griajanje oštećuju kosu tokom cijele godine. Kraljem ljeta i zimi posebno vodite računa o njezi kose, jer su to doba godine kada je kosa najpodložnija oštećenju.