Mehlem za liječenje opekotina

Toplina, trenje i razne hemikalije mogu opeći kožu. Opekotine se mogu zaraditi i u kuhinji. Pravilno tretiranje  opekotine pomaže  koži da se što prije regeneriše, te da rana brže zaraste. Ukoliko reagujete odmah nakon opekotine sasvim je sigurno d a ćete izbjeći neželjene ožiljke. U suprotnom možete zaraditi trajno oštećenje kože. Opekotine koje su zahvatile površinski sloj kože možete i sami liječiti spravljenih domaćih melema.

 

  • Oguljena zelena kora s mladih grančica zove stavi se u čist sud u kome se nalazi maslinovo ulje i pčelinji vosak. Ovu mješavinu treba skuhati na tihoj vatri. Ohlađenu i procijeđenu smjesu izmiješati. Tako dobiveni melem nanosi se u tankim slojevima na opekotine.

 

 

Ukoliko ne možete doći do mladih grančica zove,  melem za opekotine pripremite od sastojaka koje sigurno imate u svojoj kuhinji.

 

  • 4 kašike  prirodnog meda
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Bjelanca od 3 jajeta

 

Sve ove sastojke treba uzeti i dobro izmiješati. Najprije umutite sama bjelanca dok ne dobijete čvrst snijeg. Potom u bjelanca dodajte ulje i med. Sve dobro izmiješajte varjačom dok ne dobijete kašastu masu, koju možete u tankim slojevima stavljati na opekotine. Melem možete čuvati na suhom i hladom mjestu.