Kako posvijetliti kosu?

Svima nas se desi da se nakon odmora na moru kući vratimo posvijetljene kose. Svijetle pramenove možete i sami napraviti. Zbog toga nećete morati posjećivati frizerski salon, već se naoružati strpljenjem. Svaki prirodni tretman traži upornost koja se na kraju isplati.

Kamilica u kombinaciji s limunom svakako je preporučljiva za posvjetljivanje. Limun razblažen s kamilicom neće oštetiti kosu, ukoliko ga pravilno koristite. Limunska kiselina je slaba organska kiselina, zato je nemojte koristiti svaki dan, jer ćete umjesto posvijetljene dobiti isušenu kosu.  Još bolji učinak ćete postići ako u kombinaciju limuna i kamilice ubacite i med. Ova tri proizvoda možete koristiti zajedno, a možete ih po dva kombinovati, dajući kosu optimalnu njegu.

Med ima nevjerovatno dejstvo na kosu. Rezultati jako ovise o medu koji se koristi. Cjetni, livadski, med od lipe, kadulje…stvaraju različitu količinu hydrogen peroksida, tako da nikad ne možete biti sigurni kakav rezultat ćete dobiti. Stoga bi najbolje bilo da prije upotrebe meda na kosi napravite test. Prema iskustvima onih koji su probali ovaj recept tamniji med je dao bolje rezultate u posvjetljivanju kose. Uz med se koristi destilovana voda. Na 2 kašike meda  meda dodajte 12 kašika destilovane vode. Ako želite povećati masu omjer izmedju meda i destilovane vode je 1:6. Možete dodati po pola kašike kososovog i ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kaa masku nanesete na kosu stavite preko kapu za plivanje, jer je važno da kosa ostane vlažna, inače maska neće djelovati. Preporučljivo je držati masku na kosi oko 1 sat na sobnoj temperature, a možete je držati i duže. Kosu treba isprati s kombinacijom bijelog octa i vode, koji se nanosi nakon šamponiranja. Dobar omjer je ½ kašike octa na 1 čašu vode. Ocat vraća prirodnu ph vrijednost, a pomaže i u čišćenju vlasišta. Dok budete sušili kosu osjetit ćete miris ocata, ali ne brinite dok osušite kosu ocat će potpuno ispariti i neće se osjetiti u vašoj kosi.